DAC / HA "Focus" v4 ("Focus" final version)
#1

Отже, вся статистика з психоакустики ітп яка мене цікавила, була отримана на версіях Фокусу 1,2,3.
Тому було вирішено зробити фінальну версію вже без таких жорстких обмежень на бюджет пристрою, але залишаючись у рамках "народного" девайсу, незважаючи на ціни на комплектуючі в даний час :)

Першу плату пристрою було зібрано 23 лютого 2022 року, тому цей проект вже на фінальній стадії довелося відкласти на невизначений час, тому що просто закинути було дуже шкода.

Отже, змінилося в порівнянні з попередньою версією:
- покращена фільтрація перешкод на USB лінії
- живлення ЦАП тепер від модернізованого стабілізатора з PSRR > 140 дб у звуковому діапазоні
- живлення тактового генератора від Ultra-Low-Noise LDO LP5907
- повністю інша аналогова частина пристрою, вона тепер займає приблизно 70% пристрою, через що довелося збільшити довжину пристрою до 22см
- підсилювач потужності став практично в 4 рази потужнішим, максимальне вихідна напруга тепер 7,1В рмс, максимальний струм 400 мА
- відповідно збільшено потужність БП
- на Mid and Low gain зменшено шум разів в 5
- модифікований ЦФ для ЧД 44.1 кГц, оптимізована затримка в районі частоти Нейквіста заради дядечка Хааса
- покращений мережевий ввід 230 В
- ще всякі зміни які я зараз не згадаю :)

PS Це фінальна версія Фокусу, робити щось хоч трохи краще по звуку – це вже бюджет у рази має бути більшим, і це вже буде зовсім інший проєкт.

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
The following 7 users say Thank You to nazar for this post:
  • mellowman (05-28-2022), Black_Jack (05-28-2022), Rinceweed (05-28-2022), БендеровецЪ (05-29-2022), Altor Audio (05-29-2022), boboleg (05-29-2022), oleksandr.kalukov (07-18-2022)
Ответ
#2

відос від Павла

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
The following 6 users say Thank You to nazar for this post:
  • Black_Jack (05-28-2022), vd-two (05-29-2022), goiihik (05-29-2022), boboleg (05-29-2022), Jenko (05-29-2022), oleksandr.kalukov (07-18-2022)
Ответ
#3

Нарешті фінальна версія!
Чекаємо на фотосесію плати)
Ответ
#4

А є в ньому захист від таких, як Вервольф?:)
Ответ
#5

(05-29-2022, 06:09 AM)Jenko Написал:  від таких, як Вервольф?:)

Rofl
Ответ
#6

(05-29-2022, 02:43 AM)goiihik Написал:  Нарешті фінальна версія!
Чекаємо на фотосесію плати)
Маю тільки одне фото


Файлы вложений Эскизы(ов)
   

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
The following 3 users say Thank You to nazar for this post:
  • vd-two (05-30-2022), goiihik (05-31-2022), Black_Jack (06-11-2022)
Ответ
#7

Продовгуватий корпус Фокус 4 хоч і схожий на корпус третьої версії, але це повністю новий продукт, у якому акцент зроблено на аналогову частину тракту та живлення пристрою. Суттєво посилився «вихлоп», гучність збільшилася десь на чверть оберту ручки гучності (власники внутриканалок кажуть, що водночас сильно зменшився рівень шуму, але я на своїх повнорозмірах шуму не чув і на попередніх версіях, тому це не до мене). Тотальна переробка концепції призвела до виходу на новий рівень звуку.
І це не красиве словечко для привертання уваги. Зміни відбулися щодо самої концепції подачі звуку, це реально новий рівень, а не покращення. У першу чергу звертаєш увагу на те, що звуки та голос почали «дихати». Це не тільки «аналогове» звучання, підвищена швидкість і більш натуральні тембри — це звук, що набув підвищеної роздільної здатності щодо динаміки. Новий Фокус «копає» на рівень глибше в полотно звуку, щоби оголити новий шар нюансів. Кожен інструмент тепер не є частиною єдиного полотна, він наче став окремим елементом у панно звуків композиції. Немає відчуття, що всі звуки синхронізовані в один фіксований потік, тепер це оркестр зі звуків, кожен з яких має свою синхронізацію, звідси відчуття «живих, дихаючих» інструментів. У деякі моменти я ловив себе на думці, що чую звучання вінілу з деталізацією хайреза.
Інша головна характерна особливість, зникло відчуття, що музика прийшла до мене в кімнату, тепер здається, що я потрапив туди, де грає ця музика, вокаліст наче співає просто поруч і можна почути всі придихи, ледь помітні зміни тональності, що передають емоції. Відтворення сцени вийшло на рівень ефекту присутності, вона не має меж ані зверху, ані по бокам. Прослуховування оркестрової музики тепер схоже на відвідування концерту, коли ти стаєш частиною сцени, це забезпечує потужний емоційний ефект, навіть мої друзі- неаудіофіли залишаються в захваті. Я спробував тестові треки щодо глибини сцени, і тепер я розумію, що все, що я чув раніше було лише фантазіями на тему глибини, а тепер моєму мозку не треба її вигадувати.
А ще слухати музику стало комфортніше, довгі прослуховування зовсім не втомлюють. «Аналоговість» та «медовість» звучання спочатку сприймалася незвично для любителя аналітичного звуку, але, коли я визнав, що деталей стало не менше, а навпаки більше, мене ця медовість підкорила.
Жанрово ідеально заходить джаз, класика, рок. Смачний панч на ударних, і взагалі низи стали швидше й пружніше, але й соковитіше водночас. Важкі групи звучать максимально детально та динамічно, але любителям м’яса може не вистачати бруду, оскільки Фокус все ще хірургічно точно передає те, що записано. Проте всюди відкриваються нові сторони записів, нові емоції. Особливо здивувала електроніка, завдяки оркестровій подачі розкриваються нові сторони в давно заслуханих треках. Особливо там, де електроніка має якісний саунд-дизайн.
Але головне диво — це голос і живі інструменти, зокрема вражають струнно-ударні та духові інструменти. Я ще ніколи я не чув у себе такого рівня автентичності. Я його просто не очікував у своїй домашній системі смішної вартості за мірками аудіофілів. Схожі відчуття були в мене під час прослуховування системи з ЦАП dCS в сотні тисяч дол., але то я слухав не дома й пів години, а новий Фокус я слухаю вже більше місяця й мені здається, що це кращий ЦАП, що я чув взагалі)
Дуже раджу киянам зайти в гості й почути це диво на власні вуха.
The following 2 users say Thank You to Rinceweed for this post:
  • MirrorMan (06-20-2022), oleksandr.kalukov (07-18-2022)
Ответ
#8

Отже, відгук про Фокус 4. Частково у порівнянні із Фокус 2.
Сцена - дуже хороша, особливо в глибину. Бінауралка дуже акуратна, не така "агресивна", як у Фокус 1 та Фокус 2, але ефект дуже натуральний.
Дає дуже і дуже хороше розділення інструментів.
Не підкреслює панч і ударність на НЧ, як Ф2. При цьому глибокий бас дістає всюди, де є на записах і він чудово контролюється.
Одразу помітна дуже хороша фактурність та пропрацювання будь-яких ефектів та деталей на НЧ.
Про СЧ і ВЧ окремо написати складно. У обох спектрах найвища детальність і пропрацювання найменших нюансів. Іноді, на деяких треках є відчуття невеликого зміщення СЧ у нижні СЧ. Тобто, де звично інструмент грає трохи більш серединисто, на Ф4 він стає отримує ніби трохи нижчий тембр.
ВЧ, як на мене - феноменально пропрацьовані та панорамовані. Немає піску, шелесту, і нічого схожого. Атаки всюди дуже швидкі. Затухання я оцінювати не вмію, але нічого зайвого не помічав ніде (були випадки, коли інші апарати прямо підкреслювали ехо та реверберації).

Нюанс - загалом характер виходить трохи сухуватий, але ніби не занадто. Можна чудово коригувати навушниками. З Hifiman Aria було досить напористо та енергійно. З Біоніками - акуратніше. Тут уже комусь сподобається, комусь - ні.
The following 2 users say Thank You to oleksandr.kalukov for this post:
  • Rinceweed (05-30-2022), boboleg (05-30-2022)
Ответ
#9

Хто з шановного панства, а може і Назар, користується HQPlayer? Які налаштування для Focus виставляти? Вирішив спробувати Roon, до нього рекомендують HQP, в мене з рекомендованими налаштуваннями нічого не грає. На пряму, якщо endpoint Focus, то все чудово. Дякую
Ответ
#10

Покажіть скріни з того плеєра, будемо думати разом.

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
Ответ
#11

    Якось так
Ответ
#12

А почему для генератора выбрал LP5907, а не "Стабилизатор Назара"?
Ответ
#13

(07-27-2022, 12:53 PM)webber007 Написал:  Якось так

як мінімум Default output mode має бути іншим (я незнаю які там варіанти, робіть скріншоти або дайте посилання на його інструкцію).

(07-27-2022, 01:39 PM)Вергилий Написал:  А почему для генератора выбрал LP5907, а не "Стабилизатор Назара"?
нет смысла и места, после осцилятора там еще две петли фапч есть

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
Ответ
#14

(07-27-2022, 01:39 PM)Вергилий Написал:  А почему для генератора выбрал LP5907, а не "Стабилизатор Назара"?

Наверное потому, что 5907 для того с головой достаточно, еще и останется.
А места занимает меньше.
Ответ
#15

Вибачайте за кількість скрінів, хочу розібратись, таки він вже крутий, чи достатньо буде самого Focus'a без додаткових покращувачів
                                           
Ответ
#16

(07-28-2022, 11:29 AM)webber007 Написал:  Вибачайте за кількість скрінів, хочу розібратись, таки він вже крутий, чи достатньо буде самого Focus'a без додаткових покращувачів
Він буде погіршувачем а не покращувачем.

DAC bits - 24
SDM Pack - none
Default output mode - PCM
Filter 1x - none
Filter Nx - none
Dither - RPDF/TPDF
Sampling rate limit - 192k
Adaptive output rate - probably deselect

З такими налаштуваннями не мав би гадити, але не факт)




(07-27-2022, 11:22 PM)Altor Audio Написал:  
(07-27-2022, 01:39 PM)Вергилий Написал:  А почему для генератора выбрал LP5907, а не "Стабилизатор Назара"?

Наверное потому, что 5907 для того с головой достаточно, еще и останется.
А места занимает меньше.
Достаточность зависит от многих факторов, тут достаточно, в другой конструкции может быть и не достаточно

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
Ответ
#17

"Він буде погіршувачем а не покращувачем."
Десь так і думав. Дякую. Буду в Roon напряму використовувати Focus :)
Ответ
#18

Там теж дивіться в налаштуваннях, щоб на фокус йшло 24біта

"The universal aptitude for ineptitude makes any human accomplishment an incredible miracle." John Stapp
Ответ
#19

Извиняюсь за язык, теперь всегда придётся извинятся, но есть ещё не охваченные моменты. За звук сего девайса не могу ничего сказать, не слушал. Пользуюсь DAC FIRDAC, Focus-2, которые по очереди подарили много прекрасных мгновений от музыки, бинуаркой второго,,, но
1. Раз уж это пред топовая модель, думается наличие  ручной, а не автоматической переключалки выходов - наушники / линейный выход, было бы на пользу, чтоб не турзучить наушников разъем;
2. Сильно печалит отсутствие SPDIF входа, ради него не расстаюсь с DAC FIRDAC;
3. Понимаю, что перегибаю палку, но физически не хватает дистанционного управления регулятором громкости. Бывает поздно ночью иль рано утром, так подвиснешь прям в постели в наушниках, foobar на автомате по окончании проигрывания диска/папки переходит на следующий, а там срочно надо добавить иль уменьшить громкость. Маленький, но дискомфорт!

Глядя на батарею конденсаторов, сразу посещает мысль об увеличении качества/ мощи!
Ответ
#20

(09-12-2022, 08:17 AM)seurf Написал:  3. Понимаю, что перегибаю палку, но физически не хватает дистанционного управления регулятором громкости. Бывает поздно ночью иль рано утром, так подвиснешь прям в постели в наушниках, foobar на автомате по окончании проигрывания диска/папки переходит на следующий, а там срочно надо добавить иль уменьшить громкость. Маленький, но дискомфорт!

Я знаю магическое слово - ReplayGain
The following 2 users say Thank You to Black_Jack for this post:
  • seurf (09-12-2022), nevermind (12-13-2022)
Ответ


Возможно похожие темы ...
Тема / Автор Ответы Просмотры Последний пост

Перейти к форуму:


Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(ей)